Knotwilgenbrigade

3 maart 2023

24 maart 2023

Mee met de knotwilgenbrigade van Landschapsbeheer Groningen

Op een mistige ochtend, vroeg in maart, verzamelen vier Nivonleden en drie vrijwilligers van Landschapsbeheer Groningen zich bij de uitgestrekte tuin van Rochus uit Haren. Hij heeft honderd knotwilgen, die hij vroeger zelf onderhield, maar hij is tachtig en kan inmiddels wel een handje hulp gebruiken. Daarom krijgt hij assistentie van Landschapsbeheer Groningen, en vandaag mag ook het Nivon meedoen.

Wie zich afvraagt of het niet wat vroeg in het jaar is om buiten aan de slag te gaan, krijgt van de vrijwilligers van Landschapsbeheer gelijk uitleg: snoeien moet voor 15 maart gebeuren, anders is de kans te groot dat je een vogelnest verstoort. De rest van de uitleg is vooral praktisch: iedereen moet een helm dragen, ladders moeten stevig op de grond en stevig tegen de boom staan en het snoeien gaat met zagen en knipmessen.

En dan gaat iedereen aan de slag. Het is best zwaar werk: sommige takken die gesnoeid moeten zijn dikker dan een mensenarm. We gaan per tweetal een boom te lijf en aan het eind van de ochtend heeft elk duo ongeveer een boom geknot. Rochus en zijn vrouw hebben gezorgd voor soep en nadat iedereen is opgewarmd en uitgerust gaan we opnieuw aan de slag. De onervaren Nivonners houden het niet zo lang vol als de gepokte en gemazelde vrijwilligers van Landschapsbeheer. Rond een uur of drie houden we het voor gezien. Vol respect voor de mensen die dit regelmatig een volle werkdag doen, en voldaan over wat we zelf bereikt hebben, taaien we af. Een Nivonlid is zo enthousiast geraakt dat ze misschien wel vrijwilliger bij Landsdschapsbeheer wil worden. De andere drie overwegen zeker om dit volgend jaar weer te doen. Misschien dan met wat meer mensen? Het is zeker een aanrader!

Gerelateerd nieuws