Excursie kleine windmolens

Op zaterdag 26 september zijn we op excursie geweest langs de kleine Groningse windmolens. De kleine windmolens met hun houten blad bieden een intrigerende aanblik in het weidse platteland. In Tinallinge, bezochten we de Energiecoöperatie SamenWind. Daarna hebben we onze fietstocht vervolgd naar Winsum, waar we uitleg kregen van de energiecoöperatie Winsum Duurzaam die twee windmolens en een zonnepanelenpark beheert.

Vier studenten met een idee
Het begon allemaal vijf jaar geleden op een boerderij in het Groningse Overschild, midden in het aardbevingsgebied. Vier studenten werktuigbouwkunde van de Universiteit Twente kregen het idee om zelf een kleinschalige windmolen te bouwen en richtten het bedrijf E.A.Z. Wind op. De naam van het bedrijf staat voor “Enschede aan Zee”, refererend aan de favoriete bezigheid van de jongens, surfen, en hun voorliefde voor de wind.

De EAZ-Twaalf windmolen
Lange tijd was windenergie alleen rendabel in gigantische parken. Dat is met de EAZ-Twaalf anders. De EAZ-Twaalf levert op veel locaties de goedkoopste duurzame energie van Nederland. Deze windmolen is door onze ingenieurs ontwikkeld en wordt in eigen beheer geproduceerd en geïnstalleerd. Hierdoor hebben we volledige controle over de kwaliteit, de prestaties en de levering.

De EAZ-Twaalf ontleent zijn naam aan de rotor diameter. De rotor diameter bepaalt namelijk hoeveel wind er gevangen kan worden en is daarmee doorslaggevend over de hoeveelheid energie die in een jaar opgewekt wordt. Het vermogen van de windmolen speelt slechts een kleine rol en is juist laag gezet om de aansluiting te ontlasten.

Kleine molens zo hoog als een boom
Wat meteen opvalt aan de molens is hun lengte en groene kleur. Anders dan bij traditionele, industriële windmolens toren ze niet boven het Grunneger Laand uit. Met een masthoogte van 15 meter hebben de molens ongeveer dezelfde hoogte als een grote boom. In vergelijking met de gangbare turbines is dit tien keer zo klein. Elke onderdeel van de molens wordt lokaal geproduceerd. Zo zijn de wieken, met een diameter van 12 meter, gemaakt van Drents larikshout. Dit zorgt niet alleen voor een elegant uiterlijk maar is ook een stuk goedkoper om te produceren dan staal of kunststof. Nóg een bijkomend voordeel is dat aan het einde van de levenscyclus de houten wieken een stuk makkelijker te recyclen zijn dan traditionele composieten wieken.

Aandelen in wind
Met een molen van een lokale energiecoöperatie zoals SamenWind of Winsum Duurzaam kun je samen investeren en profiteren van lokale windenergie. Je koopt met je windaandelen een aandeel van de molen, dus ook van de opbrengst.
De genoemde lokale energiecoöperaties zijn lid van Energie VanOns. (zonder spatie) Dit energiebedrijf / energieleverancier neemt lokaal opgewekte energie af van de bijna honderd coöperaties uit de drie noordelijke provincies. De stroom wordt vervolgens geleverd aan zowel particuliere als zakelijke klanten. Door Energie VanOns vloeit de winst altijd terug naar de eigen regio. Zo krijgt iedere bezitter van windaandelen de hoeveelheid stroom uit de eigen windaandelen terug geleverd.

De excursie
Het was een prima dag met informatieve en enthousiaste uitleg en een welkom onthaal met koffie en koek op de hooibaal! Belangstellend en prettig gezelschap en goed weer. Met – helaas – te weinig wind om de molens aan het draaien te krijgen.

Nicolien en ik hadden ons deze laatste activiteit niet beter kunnen wensen!
Groet,  Nelleke.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.