Lezingen
Georganiseerd door de werkgroep Eerlijk & Groen – Groningen Assen. Mail: EerlijkEnGroenNivonGras@gmail.com
Komende activiteiten:
Soort Activiteit
Lezing
Geen Activiteiten
Lezingen van de afgelopen tijd:
Soort Activiteit
Alles
Cursus
Excursie
Fietsen
Kids
Lezing
Maaltijd
Verbinding
Repair café
Wandelen
Workshop
april 2022
wo20apr19:3021:30Waddenlezing M. Schroor, cultuur historische aspecten intern. waddengebied
Tijd
(Woensdag) 19:30 - 21:30
mei 2022
Activiteit Details
Presentatie Pier Vellinga Het klimaat varieert op tijdschalen van decennia (10-tallen) tot millennia (1000-tallen). Deze variaties zijn van alle tijden. Sinds de 19e eeuw gaan de veranderingen echter
Activiteit Details
Presentatie Pier Vellinga
Het klimaat varieert op tijdschalen van decennia (10-tallen) tot millennia (1000-tallen). Deze variaties zijn van alle tijden. Sinds de 19e eeuw gaan de veranderingen echter veel sneller, hoofdzakelijk door menselijke emissies (uitstoot) van broeikasgassen. Naar verwachting zullen deze veranderingen zich in de komende decennia nog verder versneld doorzetten. Het meest prominente gevolg van klimaatverandering voor de Wadden is dat zeespiegelstijging ‘het voortbestaan van de Waddenzee zoals wij die nu kennen, niet vanzelfsprekend’ maakt (rapport Delta Commissie). Geomorfologische processen die wadsystemen in evenwicht houden met een stijgende zeespiegel kunnen tekort schieten wanneer de stijging te abrupt is, met verdrinking van het gebied tot gevolg. Naast deze dramatische, maar wellicht relatief gemakkelijk vermijdbare gevolgen, zijn er echter tal van andere, subtielere maar daarom niet minder belangrijke veranderingen in het gebied te verwachten. Voorbeelden zijn veranderingen in het zoutgehalte van het water, de morfologie van het Wad, populaties en voedselweb in het water en op het land, maar ook toerisme en economische activiteiten. Welke onderzoeken zijn nodig, welke onderzoeksresultaten zijn van belang en welke maatregelen kunnen worden genomen?
Pier Vellinga is emeritus hoogleraar Aardsysteemkunde aan de Wageningen universiteit en hoogleraar Klimaatverandering en maatschappelijke implicaties bij het Instituut voor Milieuvraagstukken aan de VU Amsterdam, onderzoeker bij Deltares en één van de oprichters van het Internationale Panel op het gebied van Klimaatverandering (IPCC), waarvoor hij met anderen in 2007 de Nobelprijs ontving.
Tijd
(Woensdag) 19:30 - 21:30
november 2022
di22nov19:3021:30Betalen we wel een eerlijke prijs voor ons eten?
Activiteit Details
Dinsdag 22 november: “Betalen we wel een eerlijke prijs voor ons eten?”. Discussie over de macht van de supermarkt De roep vanuit de maatschappij om duurzame producten wordt steeds groter, maar
Activiteit Details
Dinsdag 22 november: “Betalen we wel een eerlijke prijs voor ons eten?”.
Discussie over de macht van de supermarkt
De roep vanuit de maatschappij om duurzame producten wordt steeds groter, maar toch verzetten supermarkten zich tegen meer transparantie over duurzaamheid.
De supermarkten stunten met versproducten. ‘Het is ogenschijnlijk goedkoop, maar de maatschappelijke kosten die zijn gigantisch. Want het put de bodem uit, het vervuilt water, het geeft fijnstof en het maakt mensen ziek’ (Zembla 04-10-2021)
We beginnen de avond met een korte inzicht gevende documentaire, waarna we met elkaar dit maatschappelijke probleem bespreken. Het resultaat / onze stem kunnen we delen met onze lokale bestuurders en met Nivon Landelijk.
Datum en tijd dinsdag 22 november 2022 19.30 – 21.30 uur
Inloop vanaf 19.00 uur
Locatie Humanistisch Centrum, W.A. Scholtenstraat 2, 9712 KW, Groningen
Organisatoren Els Wirix / Nelleke Drukker
Kosten € 5.00 lid / € 6.50 niet-lid, inclusief koffie / thee
Aanmelding Uiterlijk donderdag 17 november
EerlijkEnGroenNivonGrAs@gmail.com of 050 5417010
Tijd
(Dinsdag) 19:30 - 21:30