30
september

Fietstocht

Door het mooie Middag-Humsterland

Start- en eindpunt: Sint Bernardushof
Hofstraat 45, Aduard
Start om 13:00
Voor iedereen
Download agenda item

Het te bezoeken gebied ligt ten noordwesten van de stad Groningen. Humsterland was vroeger een eiland en Middag een schiereiland in de Lauwerszee. Bewoning werd mogelijk door het opwerpen van wierden (terpen). De meeste daarvan zijn goed bewaard en archeologisch waardevol. Tussen de gebieden liggen dichtgeslibde wadgeulen die nog steeds te herkennen zijn in de gebogen vormen van percelen en sloten. Vanaf 1200 werden Middag en Humsterland ingepolderd. De monniken van het klooster Aduard hebben daarbij een belangrijke rol gespeeld.

Het gebied telt ook een groot aantal kerken en kerkjes. Ze staan op het hoogste punt van de wierden en zijn gebouwd van grote rode bakstenen, zogenaamde kloostermoppen. De kerkjes zijn in de regel heel oud en vertonen een schat aan oude Romaanse en Romanogotische bouwkunst. Het interieur van de kerken is vaak erg mooi.

Middag-Humsterland is al met al één van de oudste in tact gebleven cultuurlandschappen van Nederland. We verkennen het gebied onder de deskundige begeleiding van Ben Westerink. Ben is de schrijver van het boek “Wierdenlandschap”, dat onlangs is verkozen tot Beste Groninger non-fictie Boek 2023.

 

 

Heb je een vraag?
Je kan met jou vraag terecht bij:
Leden € 2
Niet leden € 3

Op de kaart

Kloostermuseum Sint Bernardushof

Meer activiteiten