Samen op pad

Intro tekst

Wadlopen bij Pieterburen ©Michielvd

Wandelen over het wad naar Baltrum

Zaterdag 7 september
In Nederland kennen we de afkorting TVTAS om de namen van de Waddeneilanden gemakkelijk te kunnen onthouden: Texel, Vlieland….Duitsers hebben een wat meer liederlijke afkorting, in de vorm van een vraag: Welcher Seemann Liegt Bei Nanni Im Bett? Er zijn de volgende Oostfriese Waddeneilanden Wangerooge, Spiekeroog, Langeoog, Baltrum, Norderney, Juist en Borkum.

Begin april maakten we een mooie wandeltocht over het prachtige Borkum. Nu gaan we wad wandelend naar Baltrum om dat eiland eens te verkennen. Alles natuurlijk onder de voorwaarde dat het weer meezit! De beslissing om te lopen wordt als altijd bij wadlopen de avond ervoor genomen. We lopen samen met leden van de Groninger wadloopvereniging Arenicola. De tocht zal maar een paar uur duren, daarna kunnen we nog het eiland Baltrum gaan verkennen.

Start: parkeerplaats achter het Groninger Noorderstation. Alternatieve opstapplaatsen zijn er niet, want we willen op tijd en keurig samen aan de dijk in Ostfriesland verschijnen.
Datum: zaterdag 7 september om 08.00 uur
Kosten: ongeveer € 30, – inclusief bijdrage autorit erheen en bootticket van Baltrum terug.
Gezinnen met kinderen vanaf 10 jaar zijn welkom. Bij twijfel neem even contact op met de voorzitter.
Opgave tot 1 september bij onze  voorzitter

Rondje Drentsche Aa, fietstocht

Zaterdag 21 september
De fietstocht van nog geen 30 kilometer staat in het teken van het water en zijn functies, en met de landschappelijke en cultuurelementen die er onlosmakelijk mee verbonden zijn.

We fietsen stroomopwaarts langs de Hoornsedijk en bekijken de nieuwe oevers van het oostelijk Paterswoldse meer nabij de molen, die zijn aangelegd om het ecologisch evenwicht in het meer te verbeteren. We zoeken onze weg verder door het dal van de oude Aa via Noordlaren en Tynaarlo tot bij Glimmen waar we het Voedselbos bezoeken. Het Voedselbos combineert een natuurlijk bos met duurzame landbouwproductie en is gebaseerd op de principes van de permacultuur. Hier krijgen we een rondleiding en kunnen we proeven van een drankje en verschillende hapjes.

Via de besloten Venen achter de golfclub fietsen we terug naar Glimmen en vervolgens naar ons startpunt. De fietstocht is in totaal nog geen 30 kilometer lang. Onderweg is er voldoende horeca. Eventueel zelf meenemen: brood, iets te drinken, een verrekijker. Deelnemers krijgen een uitgebreide routebeschrijving toegestuurd. Bij slecht weer wordt intern overlegd en contact opgenomen met de deelnemers.

Start Parkeerplaats Best Western Plus Hotel, nabij knooppunt 4
Laan Corpus den Hoorn 300, Groningen
Datum & tijd zaterdag 21 september 10.00 uur
Duur ongeveer 3,5 uur
Kosten € 9,00 voor de rondleiding en proeverij in het Voedselbos.
Aanmelden eerlijkgroengras.groningen@nivon.nl of 050-5417010 uiterlijk voor donderdag 19 september