Excursies

Eventuele intro door de activiteiten commissie

Excursie WLN (Water Laboratorium Noord) in Glimmen

Woensdag 9 oktober
Met alle activiteiten rond de Hunze en de Aa hebben we veel gezien en gehoord over het water in en rond de stad Groningen. Ook nieuwsgierig geworden hoe al dat water wordt beheerd en gecontroleerd? Op het programma staat een excursie naar WLN.

WLN is een organisatie van professionals met expertise in de gehele waterketen en levert onderscheidende (standaard) diensten voor zowel analyses als advies en maatwerk. Dit doet WLN op basis van de laatste innovatieve methodes. WLN is als waterkwaliteitsgeweten sterk verbonden met de twee drinkwaterbedrijven WMD en Waterbedrijf Groningen en biedt ook oplossingen aan klanten waarvoor water van levensbelang is in het primaire proces (o.a. zuivel, food, overheid, zwembaden, zorg, chemie en energie).

We bezoeken het laboratorium in Glimmen, waar we uitleg krijgen aan de hand van een PowerPoint over de werkwijze en het onderzoek naar de waterkwaliteit. Daarna volgt een rondleiding over het buitenterrein. In totaal duurt deze excursie 2 tot 2,5 uur. Er wordt een maximum gehanteerd van 25 deelnemers.

Locatie WLN, Rijksstraatweg 85, 9756 AD Glimmen
Datum & tijd woensdag 9 oktober 10.00 – 12.00 uur
Kosten geen.

Aanmelden uiterlijk voor dinsdag 1 oktober bij eerlijkgroengras.groningen@nivon.nl of 050 541 7010

Nivon Groningen-Assen heeft dit jaar haar activiteiten georganiseerd rond het thema Cultureel Erfgoed, waarin het Stroomgebied van de Drentse Aa een prominente plaats kreeg. Op 19 november sluiten wij dit thema af met de lezing “Groningen en de Drentse Aa” met spreker Jan van den Broek, oud-archivaris in de stad Groningen.

Excursie Emslandkamp Esterwegen

Zaterdag 30 november
Het Duitse Emsland grenst aan onze provincie Groningen. Hier waren in de Nazi tijd 15 werk- en strafkampen gelegen. In Esterwegen hebben de Duitsers een herinnerring centrum over deze Emslandkampen gevestigd. Naar dit herinnering centrum willen we een excursie houden. Gedacht wordt aan een groep van ca. 15 personen. Er zal een Nederlandse gids in Esterwegen zijn. De gids zal vanaf 10.30 uur ons eerst algemene informatie geven en daarna rondleiden over het grondgebied; ook kan je enige tijd op eigen gelegenheid in het museum kennis nemen van voorwerpen met toelichting en verhalen.

Aan de gids kunnen natuurlijk vragen worden gesteld. Tijdens een pauze kan de meegenomen lunch worden gegeten en is er een automaat waar koffie e.d. kan worden verkregen. Na afloop is het de bedoeling in het dorp nog wat gezamenlijk te gebruiken in een plaatselijk café restaurant. Voor wie geïnteresseerd is in wat er zich in de tweede wereldoorlog in onze omstreken heeft afgespeeld zal deze excursie een indrukwekkende ervaring kunnen zijn. Meer info: Gedenkstaette-esterwegen NL We reizen gezamenlijk per auto, waarbij de reiskosten worden omgeslagen (€ 0,10 per km).

• Locatie: verzamelen bij achterzijde station Groningen parkeerplaats
Datum & tijd: zaterdag 30 november 9.00 uur vertrek van station Groningen; ca. 16.00 uur terug in Groningen
Kosten: per auto ongeveer € 22,00 retour + Nederlandse gids € 5.00 voor Nivon lid/ introducé; niet leden € 7.50 + consumptie in Duitsland naar wens
Meenemen: lunch

Aanmelden: tot uiterlijk donderdag 28 november met mededeling of je een auto beschikbaar hebt en hoeveel passagiers er mee kunnen bij onze secretaris