Vacatures:

  • Activiteitencommissie:  leden die willen meedenken over interessante activiteiten, lezingen, korte wandelingen of fietstochten, excursies etc.
  • Informatie en opgave voor één of meerdere functies bij vz.groningen@nivon.nl of pm.groningen@nivon.nl of secretarisgroningenassen@nivon.nl

Thema 2019 Drentsche Aa

Zondag 7 april ‘Ren je rot’ voor 6 tot 12 jaar

Speciaal voor de leeftijdsgroep 6 tot 12 jaar een spelmiddag op het terrein van natuurvriendenhuis De Hondsrug in Midlaren op zondag 7 april van 12.00 tot 16.00 uur. Samen met de leiding van Scoutinggroep De Voerman uit Groningen gaan we hutten bouwen, kampvuurtje stoken, brood bakken en nog veel meer.
Ouders die mee willen doen bij de organisatie, van tevoren of ter plekke, graag melden bij de voorzitter! Voor een gezellige koffietafel voor de ouders wordt gezorgd.
Kosten leden: € 5,00 en kinderen € 3,00
Info en aanmelden tot 3 april bij Herman Blom vz.groningen@nivon.nl

Zondag 14 april 2019 wandelen met de veurzitter op Borkum

In Nederland kennen we de afkorting TVTAS om de namen van de Waddeneilanden gemakkelijk te kunnen onthouden: Texel, Vlieland….Duitsers hebben een wat meer liederlijke afkorting, in de vorm van een vraag: Welcher Seemann Liegt Bei Nanni Im Bett? Er zijn de volgende Oost Friese Waddeneilanden Wangerooge, Spiekeroog, Langeoog, Baltrum, Norderney, Juist en Borkum.
Laten we nu het recente doortrekken van de spoorlijn naar de Eemshaven gebruiken om eens op het laatstgenoemde eiland, namelijk Borkum te gaan wandelen.
Bij gebleken belangstelling gaan we in het najaar wad-wandelend naar Baltrum om dat eiland eens te verkennen. Dat tijdstip zal in het zomerbulletin van 2019 worden bekend gemaakt.
Herman Blom leidt jullie wandelend over het eiland. Terug naar de boot gaan we natuurlijk met het fameuze treintje vanuit Borkum-centrum. Onderweg zal hij vertellen hoe onverwacht Nederlands dit Oostfriese eiland wel niet is.
Kijk ook eens op de kaart: Borkum ligt toch dichter bij de Nederlandse kust dan bij het Duitse vaste land.

Locatie en start om 08.15 uur op het Groninger Hoofdstation
Kosten: combikaart, graag zelf kopen
Info en aanmelden tot 10 april bij Herman Blom vz.groningen@nivon.nl

 

L e d e n d a g   R e g i o   N o o r d

1 4   a p r i l   2 0 1 9

 

Op zondag 14 april zijn de leden van regio Noord vanaf 10.15 uur welkom in het Nivon centrum van de afdeling Emmen,
J. van Ravenswaaystraat 26 B, 7815 VN Emmen.

PROGRAMMA:

10.15 uur: Ontvangst

11.00 uur: Lezing over het Bargerveen, het laatste snippertje hoogveen in ons land. Het ligt in natuurgebied Veenland en wordt door Staatsbosbeheer beheerd.

12.45 uur: Soep en broodjes

14.00 uur: Vertrek met eigen auto’s naar het Veenland,
de werkschuur bij het kantoor van Staatsbosbeheer, Kamerlingswijk O.Z. 83, 7894 AJ Zwartemeer

14.30 uur: We maken een rondrit van 2 uur met de Veenland Express Huifkar o.l.v. een boswachter van SBB. Hij vertelt over het ontstaan van de flora en fauna in dit gebied. Tijdens een langere stop bij de Uitkijkheuvel Bargerveen wordt er iets te drinken geserveerd. Voor wandelaars is er de mogelijkheid om een korte wandeling te maken.

16.45 uur: We zijn weer terug bij SBB in Zwartemeer en kunnen vanaf hier naar huis gaan.

Verder nog van belang:

  • We vragen een eigen bijdrage van € 8,00. Graag betalen bij aankomst
  • Er kunnen maximaal 60 leden mee!
  • Aanmelden bij voorkeur per mail: regionoord@nivon.nl
  • Uiterlijk 8 april 2019

 Namens het Regiobestuur, Julia Arkenbout, secretaris 06- 53611353

Zaterdag 18 mei excursie ‘’Voel de ijstijd in je benen’’
Gids: Andre Brasse van IVN Drenthe

Wandel mee door het Drentsche Aa landschap. De basis van dit landschap is grotendeels gevormd tijdens de voorlaatste ijstijd 200.000 tot 130.000 jaar geleden. Een dikke, zware laag landijs schoof als een bulldozer vanuit Scandinavië over Noord-Nederland. Er wordt beweerd dat het ijspakket meer dan een kilometer dik was. Aan het einde van de ijstijd zorgde het smeltende ijs voor kolkende smeltwaterbeken. Ze slepen metersdiepe geulen uit in de ondergrond van keileem. Zo ontstonden de beekdalen van de Drentsche Aa. De mens vulde het landschap verder in. De Nationaal Park Drentsche Aa excursie op 18 mei loopt door dit landschap vol verhalen. We lopen als het ware door verschillende tijdlagen.

Locatie verzamelpunt: parkeerplaats Gasterse duinen tussen Oudemolen en Gasteren
Oudemolenseweg 3-5, 9466 PB Gasteren
Starttijd: 10.00 uur
Kosten: € 3.50 leden en introducés € 5,00 niet-leden
Info en aanmelden tot 15 mei bij Herman Blom vz.groningen@nivon.nl

Weekendtrefkamp Lettelbert voor jonge gezinnen 21 – 23 juni

Wil je kamperen en andere mensen ontmoeten? Samen met anderen activiteiten ondernemen? Ga dan mee met ons mee!
Nivon afdeling Groningen – Assen organiseert op Natuurkampeerterrein Lettelbert een minitrefkamp. We staan een weekend van vrijdagavond tot zondagmiddag met 10 gezinnen bij elkaar met onze eigen tent, caravan of camper. De leeftijd van jongeren loopt uiteen van 5 tot 12 jaar. Daarbij wordt alle gelegenheid geboden om elkaar beter te leren kennen. Op de eerste avond maken we gezamenlijk een inloopwandeling. Elke avond treffen we elkaar om 20:00 uur met een kop koffie of thee. Dan wisselen we ervaringen met elkaar uit en maken plannen voor gezamenlijke activiteiten. Iedereen kan aansluiten bij iemands plan, een eigen plan inbrengen of zijn eigen plan trekken. Op die manier zijn er dagelijks andere activiteiten met anders samengestelde groepen. Geen vast programma dus, maar afwisseling en voor elk wat wils.
Weekendtreffen betekent doen waar je zin in hebt, in een grotere of juist kleine groep, samen of alleen. De ene dag ga je met anderen mee wandelen, de volgende dag ga je met je partner of gezin een stadje bezoeken. Lekker vrij buiten zijn op een mooi en afwisselend terrein met royale kampeerplekken, zon en schaduw, wie wil dat nou niet. Lettelbert biedt goed sanitair, warme douches en diverse extra’s. Het ligt ideaal om Nienoord, het Westerkwartier en Groningen te ontdekken. En met een kano het water op kan ook; het Leekstermeer is vlakbij.
Samen wandelen, zwemmen, een sporttoernooi of een fietstocht maken. Dat maakt weekendtreffen zeer geschikt voor gezinnen. Iedereen kiest z’n eigen activiteit en aan het eind heeft niemand precies hetzelfde weekend gehad!
Weekendtreffen is bedoeld voor iedereen die samen dingen wil ondernemen, maar niet gebonden wil zijn aan voorgekookte programma’s en soms ook gewoon een dag niks wil doen.
Kosten: Een gezin (Nivonlid) betaalt per overnachting € 10,00 (kinderen gratis)
Starttijd: vrijdag 21 juni vanaf 16.00 uur
Locatie: Hoofdstraat 190/1, 9827 PD Lettelbert
Info en aanmelden t/m 20 juni bij Ypke Huisman pm.groningen@nivon.nl

Zaterdag 6 juli NS-wandeling met Ypke

Haren – Groningen Aa-route o.a. langs Paterwoldse Meer en Hoornsche Diep
In de kop van Drenthe raakt de Aa zijn oorspronkelijke loop richting de zee kwijt. Bij café Friescheveen vervolgt de rivier zijn weg onder de naam Schipsloot die aansluit op het Hoornsche Diep. Waar nodig wijken we daarom van de route van de NS-wandeling af. Afstand ca. 12 km.
Startlocatie: Station Haren 9751 SX Haren
Starttijd: 09.30 uur ·Kosten: geen
Info en aanmelden tot 5 juli bij Ypke Huisman pm.groningen@nivon.nl