Vacatures:

  • Activiteitencommissie (2 of 3 leden die willen meedenken over interessante activiteiten, lezingen, korte wandelingen of fietstochten, excursies etc.
  • Informatie en opgave voor één of meerdere functies bij een van de bestuursleden of eerlijkgroengras.groningen@nivon.nl


Dinsdag 20 november
Lezing ‘Van Hunze tot Reitdiep
Spreker: Jan van den Broek  

Naast de Drentsche Aa en de Fivel was de Hunze de belangrijkste rivier in Groningerland. Ze is de naamgever van Hunsingo, een van de zogenaamde Ommelander ‘kwartieren’. Groningers en Ommelanders ondervonden vaak overlast van het Drentse water dat door deze rivier werd aangevoerd, maar maakten ook graag gebruik van deze waterweg, die hun toegang tot de zee bood. Aan het tracé ervan is in de loop van de eeuwen voortdurend gedokterd.
Jan van den Broek bespreekt de ingrepen waaraan de Hunze in het verleden is onderworpen en laat daarmee tevens zien welke rol deze rivier in de ontwikkeling van het Groninger landschap heeft gespeeld.

Over de spreker: Jan van den Broek (1945) was werkzaam in het archiefwezen, verricht onderzoek op het terrein van de Groninger geschiedenis en publiceert de resultaten daarvan in boeken, tijdschriften en op de website www.vanlauwerstoteems.nl

Locatie                         Humanistisch Centrum, W. A. Scholtenstraat 2, Groningen
Datum en tijd             dinsdag 20 november 20.00 – 22.00 uur
Kosten                          Nivonlid / introducé € 3.50; niet-leden € 5.00
Bijdrage thee/koffie   € 0.50
Aanmelden                   eerlijkgroengras.groningen@nivon.nl of 050 541 7010

De Drentsche Aa

Zondag 16 december Film De stille kracht van de Drentse natuur (2010)
Zwerven langs Aa en Hunze

Voor DE STILLE KRACHT VAN DE DRENTSE NATUUR trokken Henk en Janetta Bos twee jaar lang door de beekdalen van de Drentsche Aa en de oostelijk gelegen Hunze. Het resultaat is een echte beekdalenfilm! In de film zijn ook de allereerste beelden te zien van de bever, die terug is in de beekdalen van Drenthe en Groningen. Henk en Janetta wilden dolgraag een film maken over de gezamenlijke beekdalen van de Drentsche Aa en de Hunze. Vooral de Hunze wordt in de schijnwerpers gezet. Dit water wordt ook wel de enige Drentse rivier genoemd. Henk en Janetta volgden het water vanaf het punt waar het Voorste en het Achterste Diep samen verdergaan als Hunze totdat deze overgaat in het Zuidlaardermeer. Door telkens de imposante Hondsrug over te steken ontstond een filmische balans die de beekdalen van de Drentsche Aa en de Hunze in volle glorie laat zien.

Gebieden als ELZEMAAT, BREEVENEN en het ANNERMOERAS zijn door de makers wonderschoon in beeld gebracht. DE STILLE KRACHT VAN DE DRENTSE NATUUR is een prachtige avontuurlijke film waarin o.a. dieren als de fuut, das, vos, bever, torenvalk en zelfs de wolf een rol spelen.

Datum en tijd            zondagmiddag 16 december om 14.00 uur
Locatie                        De Maasstee, Maasstraat 25, 9406 RA Assen
Entree                          € 7,50
Koffie/thee                 € 1.00
Aanmelden                 secretarisgroningenassen@nivon.nl / 0592 346 328

Film poster voor MaassteeDrentse Aa

Print de poster uit en hang hem op bij jou in het buurtcentrum of andere plek waar mogelijk geïnteresseerden komen.