Wil je meedenken en/of -helpen bij activiteiten in het kader van Eerlijk & Groen?  Meld je aan bij Nelleke: eerlijkgroengras.groningen@nivon.nl of bel 050 541 7010

Zaterdag 27 oktober Wandelen in het spoor van de Hunze, 4de en laatste traject

Op deze laatste kilometers van onze wandeling volgen we de Hunze van Schouwerzijl via Warfhuizen naar Zoutkamp

Een tocht te voet door het natuurgebied in en rond de Hunze geeft een mooi beeld van dit cultuurlandschap. De route die wij lopen in vier trajecten is beschreven en te verkrijgen bij het VVV. De trajecten zijn elk ongeveer 20 km.

Voor het begin- en eindpunt maken we zo veel mogelijk gebruik van het openbaar vervoer. Daarom wandelen we steeds op zaterdag. We vertrekken rond 10.00 uur. Onderweg is er gelegenheid uit te rusten en iets te drinken.

Uitgebreide informatie van elke dagtocht staat in de herinneringsmail die enige tijd voor de wandeling wordt verstuurd.

Omdat de route deels door de stad en de provincie Groningen gaat is het ook mogelijk een deel van de tocht mee te lopen. Wandelaars die de route niet volledig willen of kunnen lopen, kunnen op bepaalde plekken een bus terug nemen. Meld bij uw aanmelding waar u zich wilt aansluiten.

Deelname is gratis. Vervoer en consumpties zijn voor eigen rekening.
Informatie en aanmelding: Nelleke Drukker eerlijkgroengras.groningen@nivon.nl of 050 541 7010

Coördinatie vanuit wandelgroep: Japke Kooistra (werkgroep LAW)

Zondag 4 november Herfstmaaltijd Aan Tafel!

Schuif gezellig aan en neem gerust iemand mee. De introducé hoeft niet lid te zijn van het Nivon.
De maaltijd bestaat uit drie gangen, zonder vlees, bereid met verse en zo veel mogelijk biologische seizoensproducten uit de omgeving.
Er wordt een vaste prijs gehanteerd van € 7.50; een drankje komt voor eigen rekening.

De Herfstmaaltijd wordt opgediend in Natuurvriendenhuis De Hondsrug in Noordlaren, op vijftien kilometer van Assen en Groningen, bij goed weer prima te fietsen. Bovendien een inspirerende locatie voor een wandeling, een spelletje of een goed gesprek. Ook voor kinderen een aanrader.
Locatie                   Natuurvriendenhuis De Hondsrug, Duinweg 6 in Noordlaren
Datum en tijd       zondag 4 november van 13.00 – 15.30 uur
Inloop                    vanaf 12.30 uur
Kosten                   € 7.50

Aanmelden: eerlijkgroengras.groningen@nivon.nl of 050 541 7010

Aanmelding is verplicht, o.a. omdat er een maximum wordt gehanteerd en kan tot en met woensdag 31 oktober

* Aan Tafel! stemt de uitgaven van de maaltijd af op de inkomsten berekend op basis van het aantal aanmeldingen. Dat betekent dat afmeldingen op het laatste moment een verliespost voor de vereniging opleveren. Wij vragen u dan ook om met beleid om te gaan met uw afmelding.


Dinsdag 20 november
Lezing ‘Van Hunze tot Reitdiep

Spreker: Jan van den Broek  

Naast de Drentsche Aa en de Fivel was de Hunze de belangrijkste rivier in Groningerland. Ze is de naamgever van Hunsingo, een van de zogenaamde Ommelander ‘kwartieren’. Groningers en Ommelanders ondervonden vaak overlast van het Drentse water dat door deze rivier werd aangevoerd, maar maakten ook graag gebruik van deze waterweg, die hun toegang tot de zee bood. Aan het tracé ervan is in de loop van de eeuwen voortdurend gedokterd.
Jan van den Broek bespreekt de ingrepen waaraan de Hunze in het verleden is onderworpen en laat daarmee tevens zien welke rol deze rivier in de ontwikkeling van het Groninger landschap heeft gespeeld.

Over de spreker: Jan van den Broek (1945) was werkzaam in het archiefwezen, verricht onderzoek op het terrein van de Groninger geschiedenis en publiceert de resultaten daarvan in boeken, tijdschriften en op de website www.vanlauwerstoteems.nl

Locatie                         Humanistisch Centrum, W. A. Scholtenstraat 2, Groningen
Datum en tijd             dinsdag 20 november 20.00 – 22.00 uur
Kosten                          Nivonlid / introducé € 3.50; niet-leden € 5.00
Bijdrage thee/koffie   € 0.50
Aanmelden                   eerlijkgroengras.groningen@nivon.nl of 050 541 7010


Zondag 16 december
Film De stille kracht van de Drentse natuur (2010)
Zwerven langs Aa en Hunze

Voor DE STILLE KRACHT VAN DE DRENTSE NATUUR trokken Henk en Janetta Bos twee jaar lang door de beekdalen van de Drentsche Aa en de oostelijk gelegen Hunze. Het resultaat is een echte beekdalenfilm! In de film zijn ook de allereerste beelden te zien van de bever, die terug is in de beekdalen van Drenthe en Groningen. Henk en Janetta wilden dolgraag een film maken over de gezamenlijke beekdalen van de Drentsche Aa en de Hunze. Vooral de Hunze wordt in de schijnwerpers gezet. Dit water wordt ook wel de enige Drentse rivier genoemd. Henk en Janetta volgden het water vanaf het punt waar het Voorste en het Achterste Diep samen verdergaan als Hunze totdat deze overgaat in het Zuidlaardermeer. Door telkens de imposante Hondsrug over te steken ontstond een filmische balans die de beekdalen van de Drentsche Aa en de Hunze in volle glorie laat zien.

Gebieden als ELZEMAAT, BREEVENEN en het ANNERMOERAS zijn door de makers wonderschoon in beeld gebracht. DE STILLE KRACHT VAN DE DRENTSE NATUUR is een prachtige avontuurlijke film waarin o.a. dieren als de fuut, das, vos, bever, torenvalk en zelfs de wolf een rol spelen.

Datum en tijd            zondagmiddag 16 december om 14.00 uur
Locatie                        De Maasstee, Maasstraat 25, 9406 RA Assen
Entree                          € 7,50
Koffie/thee                 € 1.00
Aanmelden                 secretarisgroningenassen@nivon.nl / 0592 346 328